Energimåling og energiovervåking
Energimåling og energiovervåking er et viktig satsingsområde for Carlo Gavazzi. Med vårt omfattende leveringsprogram og brukervennlige løsninger har vi blitt en betydelig aktør både globalt og på det norske markedet. Våre produkter og løsninger som blant annet omfatter måleutstyr og systemer for datainnsamling, logging og presentasjon av måledata benyttes i en rekke forskjellige anvendelser.
kWh-målere
Carlo Gavazzi har et stort leveringsprogram på energimålere for direkte måling og måling via strømtransformatorer. Våre produkter er utviklet og produsert i henhold til europeiske og internasjonale normer og omfatter også MID-utførelser. MID er en godkjenning som man behøver dersom man anvender måledata for kjøp og salg. Alle våre energi- og forbruksmålere er godkjente for bruk i anvendelser og prosjekter med Enova støtte.
Samle inn, logge og presentere energidata
Det foreligger ofte behov for en løsning for innsamling og logging av energidata. Disse dataene ønsker man ofte å presentere og vise via en nettleser, smarttelefon eller nettbrett. Basert på vår universelle web plattform UWP30 kan vi tilby løsninger for å dekke denne type behov. UWP30 kan alternativt kobles til et 4G modem som gjør at dataene kan nås fra hvor som helst. Èn UWP controller kan håndtere inntil 128 stk. energimålere, nettanalysatorer eller andre produkter med Modbus grensesnitt.
Energieffektivisering må til for å møte utfordringene i energisektoren
Energieffektivisering en viktig del av tiltakene for å møte utfordringene i energisektoren. Det spenner seg fra stadig økende global etterspørsel etter energi til spørsmål om energisikkerhet, klimaendringer, lokal luftforurensning og kostnader knyttet til energiforbuk. I den forbindelse er energiovervåking og sterke føringer nøkkelen til å oppnå viktige energipolitiske mål.
Nøyaktig og kontinuerlig energimåling er en forutsetning
Hvis du ikke vet hvor og hvordan du bruker energien vet du heller ikke hvordan du kan spare den. Det er derfor en forutsetning med nøyaktig og kontinuerlig energimåling for å kartlegge viktige elektriske variabler. Installasjonen må gjennom en energianalyse som gjør det mulig å avdekke kritiske problemer og tiltak som kan gjøres enten ved rehabilitering av et eksisterende anlegg eller i utviklingsfasen for å implementere et nytt system. En splitting av hele installasjonen i hoved- og undermålere er gjerne gunstig løsning for å indentifisere sløsing av energi.
En systematisk energieffektiviseringsplan er viktig
Det er viktig med et strukturert og systematisk forbedringsarbeid for å oppnå målene med å spare både energiforbruk og kostnader. En energieffektiviseringsplan basert på en PGEK-syklus vil danne grunnlaget for et kontinuerlig forbedringsarbeid.
PGEK forbedringsmodell
Planlegge; Foreta en befaring og energigjennomgang. Klarlegge hvilke faktorer, mål og handlingsplaner som er nødvendige for å forbedre energieffektiviteten. | |
Gjennomføre; Implementere handlingsplanene som er utarbeidet for energistyring. | |
Evaluere; Måle og overvåke prosesser og elektriske variabler. Rapportere resultatene. | |
Korrigere; Modifisere, utbedre og iverksette videre tiltak for kontinuerlige forbedringer for redusert energiforbruk. |
Alle energiledd må implementeres
En energieffektiviseringsplan er ikke sluttført dersom ikke alle områder som krever energibesparelse gjennomføres fullstendig. Det innebærer at styring av energitunge prosesser, belysning, kjøling og oppvarming kontrolleres og effektiviseres. Ofte er slike løsninger forbundet med kommunikasjon på tvers av flere systemer. Vår UWP30 controller sørger for dette via blant annet BACnet kommunikasjon mot et BMS-system.
Den riktige løsningen
Takket være omfattende løsninger inkludert målere, dataanalyse, kommunikasjonsteknologi og styresystemer gir Carlo Gavazzi alle nødvendige data og informasjon som kreves for å implementere alle de automatiske verktøyene som kreves i en plan for å effektivisere energiforbruket. Dette via funksjoner som nøkkeltall, referansemålinger, rapportering og håndtering av målerdata som kreves for å gjennomføre energieffektiviseringplanen.
Kostnadsfordeling i næringsbygg
Hva skjedde tidligere med fordelingen av strømbruk og kostnader i næringsbygg? Ofte ble energikostnadene fordelt basert på antall m² man disponerte. Med høye strømpriser vil denne kostnadsfordelingen bli veldig feil. Ofte så blir nå kostnadsfordelingen beregnet ut fra reelt energiforbruk. Hver bruker får sine korrekte målerdata lagt til grunn for avregning av kostnaden.
Kostnadsfordeling i industribedrifter
Med dagens høye energipriser utgjør strømprisen en vesentlig innsatsfaktor i produksjonsprosesser. For å få en oversikt over kostnadene samt å kunne foreta en fordeling av disse er det nødvendig å installere måleutstyr med busskommunikasjon som kan kommunisere og overføre energidata til PLS, SCADA eller SD-anlegg. Våre kompakte løsninger gjør det enkelt å ettermontere nødvendig måleutstyr med aktuelt kommunikasjonsgrensesnitt.
Elbillading og lastballansering/effektbegrensning
I Norge er ofte hovedmålerene i bygg koblet direkte mot elbilladerne via HAN-port. Billaderne vil da ha direkte kommunikasjon og lastaballanseringen blir foretatt direkte i billaderne basert på totalt effektforbruk. Ved installasjon av billadere programmeres det inn tilgjengelig effekt og lastaballanseringen bli foretatt basert på dette. Dette er viktig for å unngå at man overbelaster nettet og samtidig forhindre at sikringer ikke løses ut. Ofte anvender man lastballansering der flere billadere er koblet opp og man har begrenset tilgang med effekt. Lastbalanseringen vil sørge for å fordele tilgjengelig effekt mellom de tilkoblede laderene.
I bolighus bruker man begrepet effektbegrensning. Dette gjøres for å forhindre et for høyt samtidig effektforbruk. Man har effekttrinn å forholde seg til. Dersom man bruker mye effekt kan billaderen trappes ned og dersom man har mye tilgjengelig effekt kan billaderen trappes opp. Grenseverdiene er ofte basert på trappetrinn 0-5 kW, 5.10kW, 10-15kW,15-20kW etc. Hvert trinn har sin kostnad og effektbegrensningen sørger for at man ikke overstiger ønsket effekttrinn.
Noen muligheter med UWP styresystem
UWP er Carlo Gavazzi’s universelle plattform med en rekke forskjellige funksjoner og anvendelser. UWP er svært velegnet for bruk i forbindelse med innsamling, bearbeidelse og presentasjon av energidata fra energimålere og nettanalysatorer. UWP kan også benyttes til laststyring med for eksempel inn- og utkobling av laster.
Måleutstyr med kommunikasjon mot SD-anlegg eller EOS
Energikostnader er en betydelig faktor i forbindelse med drift av offentlige bygg og næringsbygg. Ved å samle inn energidata og analysere disse dataene er det mulig å iverksette tiltak for å redusere energiforbruk. Dette kan gi en betydelig kostnadsbesparelse og man kan også oppnå en betydelig miljøgevinst med effektiv energistyring. Vårt måleutstyr kan leveres med alternativt RS485 Modbus, Modbus TCP/IP, Mbus eller BACnet grensesnitt for overføring av energidata til SD-anlegg.
Integrert WEBapp for styring og kontroll
I dagens verden er apper viktige verktøy i hverdagen vår. Vår UWP controller har ingen dedikert app som er låst til forskjellige operatører, men den har integrert WEB grensesnitt som er utformet som en app. Derfor kaller vi det WEBapp. Fordelen med dette er at samme grensesnitt kan vises på PC, smarttelefon eller nettbrett. Denne løsningen er fleksibel, brukervennlig og enkel å sette opp.
Alle sider kan tilpasses etter behov. Du kan legge til hvor mange grafer og kontrollwidget`s som du ønsker. Med grafene kan du kombinere forskjellige data. Dette gjør grafene til effektive og gode verktøyer. Dersom du f.eks. ønsker å vise en ET-kurve, lager du en graf som inkluderer temperaturer og effekter (kW). Dersom du ønsker å vise en graf som inneholder energidata (kWh) og effekter (kW) legger du inn disse signalene og velger evt. forskjellige visninger. kWh kan vises med “bar” og kW kan vises med “linje”. Da får du en illustrativ og fornuftig graf som viser effekt og energiforbruk.
Med kontroll-widgets kan du legge inn kontroll og styring av funksjoner som lys, varme, timere etc. Alle funksjoner som kan legges til avhenger av hvordan du i forkant har satt opp UWP controlleren. Se gjerne noen av våre illustrasjonsvideoer angående oppsett av WEBapp til UWP30 controller.
Skjermen kan deles i flere visninger. Her vises graf i midten, og funksjoner og grafer på venstre og høyre side.
Graf med 4 stk energidata (kWh) sett med “bar”-visning. Alle søylene representer sine kWh-verdier og kan fritt editeres med tanke på farge.
Presentasjon av energidata basert på daglig forbruk, månedlig forbruk og totalforbruk pr. år.
En typisk ET-kurve med temperatur-linje og effekt(kW)-linje.
Web-server demo
for UWP-controller
Live-test av UWP-controlleren’s integrerte WEBapp
Brukernavn: gjest
Passord: gjest
Innsamling av måleverdier via ulike grensesnitt
Avhengig av hvordan installasjonen ser ut fysisk og hva som finnes av mulige kommunikasjonsgrensesnitt for signaloverføring er det behov for mange ulike typer grensesnitt og protokoller. I Carlo Gavazzi’s sortiment er det støtte for kommunikasjon via pulser, analoge signaler, seriell kommunikasjon, Ethernet og trådløst. Carlo Gavazzi’s produkter støtter protokoller som Modbus, M-Bus, Profibus, BACnet, Ethernet-IP og LoRa.
Integrasjon mot overordnet system
BACnet er en åpen kommunikasjonsprotokoll spesielt utviklet for byggautomasjon. Den sørger for at ulike datastyrte enheter fra ulike produsenter kan kommunisere med hverandre uavhengig av hvilken automasjonsoppgave de utfører.
Carlo Gavazzi er en del av BACnet Manufacturers Association (BMA), og er oppført som en offisiell leverandør av BTL-sertifiserte produkter.
UWP er en enhet som håndterer flere protokoller, noe som i en BACnet-verden innebærer systemets sentralenhet. UWP-controlleren i kombinasjon med Smart Dupline bussgenerator (SH2MCG24) håndterer IO-signalene på feltnivå og gir grunnlag for å kunne koble og kommunisere med alle de forskjellige signalene som behøves for en effektiv bygningsautomatisering. Controlleren fungerer også som en gateway mellom ulike kommunikasjonsprotokoller og kan overføre informasjon til PLS og andre typer overordnede systemer.
Trådløs kommunikasjon med lang rekkevidde
Valg av riktig trådløs teknologi er avhengig av applikasjonen!
Innsamling av måledata på en sikker, automatisk og økonomisk måte kan være utfordrende. Det finnes en rekke applikasjoner hvor antall enheter i nettverket endrer seg slik at området som skal dekkes varierer. Det finnes mange ulike trådløse kommunikasjonsløsninger som har visse fordeler som reduserte installasjonskostnader. Spesielt i tilfeller hvor ettermontering i eksisterende installasjon skal utføres. Men det er også mange ulike begrensninger som kan hindre signaler i å nå frem. Det kan være vegger, bygninger og andre usynlige forstyrrelser. Med riktig kunnskap kan dette forebygges og håndteres. Cybersikkerheten må også håndteres gjennom ulike typer kryptering. Akkurat som med trådbaserte kommunikasjonsløsninger varierer rekkevidden med ulike trådløse teknologier. Illustrasjonen viser hvordan den teoretiske rekkevidden varierer fra bare noen få meter til global dekning med mobilkommunikasjon.
Lokalt trådløst nettverk eller integrasjon til et offentlig LoRaWAN
Å benytte seg av et eksisterende (offentlig) LoRaWAN-nettverk® for å sende målerdata eller å etablere sitt eget (private) trådløse nettverk med lang rekkevidde er to mulige scenarier for å samle inn energidata trådløst. I førstnevnte tilfelle konverterer UWPA energimålerne til LoRaWAN-aktiverte® IIoT-enheter. I sistnevnte tilfelle er UWPA + UWPM + UWP3.0 de tre enhetene som behøves for trådløs innsamling av energidata.
Det universelle konfigureringsprogrammet UCS
Det universelle konfigureringsverktøyet UCS oppgraderes kontinuerlig og en lisensfri software. Den er kompatibel med alle energimålere og nettanalysatorer fra Carlo Gavazzi. I tillegg til standard visning av variabler, funksjonalitet og
konfigurasjonsparametre er det ofte ønskelig å bli mer effektiv ved første gangs konfigurering av en energimåler (av elektroinstallatøren) og ved idriftsettelse (av systemintegratoren). UCS (Universal Configuration Software) er løsningen. Her får du et komplett sett med effektive verktøy for å konfigurere målere, vise variabler og diagnostikk ved å vise tilstand mht. innganger, utganger og alarmer. Verktøyet er utviklet for raskt å kunne hjelpe de forskjellige faggruppene som tavlebyggere, installatører, systemintegratorer og sluttbrukere med å begrense feil ved installasjon, konfigurering og idriftsetting.
UCS programvaren er gratis. Den kan benyttes både til å programmere/konfigurere vårt måleutstyr, samt å lese alle tilgjengelige måleverdier og data. UCS kan benyttes på PC og som app på Android mobiltelefoner. For kommunikasjon mot PC kan alternativt RS485 grensesnitt i kombinasjon med RS485/USB adapter eller OPTOPROG benyttes. Dersom man har måleutstyr tilkoblet com1 eller com2 på UWP30 controlleren kan den anvendes som “bridge” til oppsett og konfigurering av måleutstyr via USC programvaren. Dette forenkler oppsettet av energimåleren.